

Laadukasta ja hyvänmakuista luomuhunajaa
Valvottua luomutuotantoa
Luonnonmukainen mehiläishoito on viranomaisten valvomaa, ja luonnonmukaiset tuotteet tunnistaa luomumerkistä ja valvontaviranomaisen koodista. Mielihyvin-hunaja on luonnonmukaisesti tuotettua ja sen valmistusta valvoo Ruokavirasto. Tilallamme tehdään säännöllisesti tarkastuskäynnit, jolloin valvova viranomainen tarkistaa mehiläistarhamme, tuotantotilamme, valmistusprosessin ja kirjanpidon. Tuotamme itse kaiken pakkaamamme ja myymämme hunajan. Näin hunajan alkuperä on aina selvillä ja me vastaamme tuotteen laadusta.
Luonnonmukainen hunajantuotanto
Hunaja saa virallisen luomumerkin, kun tuottaja liittyy luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään ja noudattaa tuotantojärjestelmän sääntöjä.
Vain valvotut yritykset saavat käyttää luomumerkkiä. Valvonnan vuoksi luomutuotannossa on paljon paperitöitä, jotka osaltaan nostavat kustannuksia.
Talviruokinta
Tuotantokauden lopussa pesiin on jätettävä riittävän suuret hunaja- ja siitepölyvarastot, jotta mehiläiset selviävät talvehtimisesta. Lisäruokana mehiläisille annetaan talviruoaksi luomusokeria, joka on huomattavasti tavanomaista kalliimpaa. Tämä on merkittävin luomuhunajan hintaa nostava tekijä. Luomumehiläishoidossa mehiläisille ei saa syöttää siitepölyn korvikkeena soijarehua.
Mehiläisten hyvinvointi
Luomuhoidossa panostetaan mehiläistautien ennaltaehkäisyyn ja mahdollisimman vastustuskykyisten mehiläiskantojen lisäämiseen. Lääkeaineiden ja kemiallisten torjunta-aineiden käyttö loisten ja tautien torjunnassa on luomutuotannossa kielletty. Varroapunkin torjunnassa voidaan käyttää luonnossa esiintyviä ja hunajasta luonnostaankin löytyviä happoja ja eteerisiä aineita, kuten tymolia, oksaali- ja muurahaishappoa.
Ulkomailla tavanomaisessa hunajantuotannossa käytetään yleisesti antibiootteja ja synteettisiä kemikaaleja, kuten fluvalinaatteja, ja niiden jäämät ovat hunajassa yleisiä. Maailmankaupassa noin joka kolmas hunajaerä sisältää jäämiä ja hunaja on yksi eniten väärennettyjä elintarvikkeita maailmassa.
Mehiläisvaha, pesämateriaalit ja hoitotoimenpiteet
Synteettisten torjunta-aineiden jäämät kertyvät mehiläisvahaan. Tämän vuoksi luomutuotannossa mehiläispesiin laitettavat pohjukelevyt on valmistettava luomulaatuisesta mehiläisvahasta.
Luomutarhauksessa käytetään talvella puusta valmistettuja pesälaatikoita.
Mehiläiskuningatarten siipien typistäminen on kiellettyä.
Mehiläisten pölytystyö ja luonnon monimuotoisuus
Mehiläiset ovat vapaita eläimiä ja ne voivat vapaasti lentää minne haluavat. Tarhattuinakin ne elävät lajinomaista elämää, siksi hunaja makeutusaineena on eettisesti hyvä valinta. Hunajan tuottamiseen käytetään vähän uusiutumattomia luonnonvaroja ja siksi se on ekotehokas elintarvike.
Mehiläishoito edistää luonnon monimuotoisuutta ja luonnonmukaisen tuotannon periaatteisiin mehiläishoito sopii erinomaisesti, sillä mehiläisten suorittama pölytys on merkittävä osa maa- ja metsätaloustuotantoa.