Tietoa meistä

Mielihyvin- hunaja tuotetaan Jyväskylän Korpilahdella, jossa meillä on maatilataustainen elintarvikeyritys.
Luomuhunajan lisäksi valmistamme Järki Särki- kalasäilykkeitä ja luomupelloillamme viljelemme valkosipulia ja raparperia.

Mehiläishoitaja perhe

35 vuotta mehiläisten kanssa

Vuonna 1984 Marja opiskeli maatalousoppilaitoksessa ja eräänä syyspäivänä luokka vieraili mehiläistarhalla. Siitä lähti kipinä, joka innoitti menemään kansalaisopistoon mehiläishoitokurssille. Marja päätyi ostamaan oman mehiläispesän keväällä 1986 ja mukana pesänhakumatkalla oli poikaystäväni Ari. Melko pian hänkin hurahti harrastukseen intohimoisesti ja yhteinen matka mehiläisten kanssa alkoi.
Melkoinen matka se on ollutkin, mehiläisten myötä on päädytty monenlaisiin seikkailuihin. Oman mehiläistarhauksen ohella Ari on tehnyt pitkän uran mehiläishoidon neuvojana ja hänellä on ollut merkittävä vaikutus mehiläishoidon kehittymiseen Suomessa.
Ari ja Marja ovat olleet mukana myös monissa kehitysyhteistyöprojekteissa muun muassa Madagaskarilla, Somaliassa, Intiassa ja Nicaraguassa.

Mielihyvin-hunajan tuotanto on taattu kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, sillä perheen seuraava polvi on jatkamassa tilan tuotantoa.

Mehiläishoitaja Ari Seppälä

Meidän tiimi

Olemme onnekkaita, että olemme saaneet pitää pitkäaikaiset ja työhönsä sitoutuneet työntekijät. Vuodesta toiseen samat kausityöntekijät saapuvat ahkeroimaan tilallemme ja vakituisilla työntekijöillä on takanaan jo pitkä ura yrityksessämme.

Kesäisin meillä on myös harjoittelijoita eri puolilta Eurooppaa ja kansainvälisiä vapaaehtoistyöntekijöitä.

Mehiläiset keräävät kukista mettä noin kolmen kilometrin säteellä pesästään. Pidämme yhdellä mehiläistarhalla yleensä noin kahdeksaa mehiläispesää, jotta kukkia riittää kaikille mehiläisille.
Mehiläistarhamme sijaitsevatkin laajalla alueella Jyväskylän Korpilahdella ja naapurikunnissa. Osa tarhauksestamme sijaitsee Kanta-Hämeessä Renkossa ja Lopella, ja joitakin tarhoja on myös Lohjalla ja Nastolassa.

Mehiläistarhat eivät siis ole ainoastaan omalla tilallamme vaan laajalla alueella useiden eri maanomistajien mailla. Nykyään saamme paljon yhteydenottoja kotipuutarhureilta, jotka tarjoavat meille tarhapaikkoja. Tietous mehiläisten pölytystyön arvosta on lisääntynyt ja monet haluavat varmistaa kotipuutarhansa hyvät marja- ja hedelmäsadot ja lähimetsien marjapaikat.


Mielihyvin- hunajaa lingotaan aurinkosähköllä

Vastuullinen ajattelu ja sen mukainen toiminta on meille tärkeää. Energiaratkaisuissa olemme päätyneet käyttämään vihreää sähköä ja sen lisäksi olemme rakentaneet oman aurinkovoimalan. Mielihyvin- hunajaa lingotaankin auringon voimalla.

Aurinkoenergiaa hunajatilalla

Luomutilalla valmistetaan myös Järki Särki- kalasäilykkeitä

Keskityimme pitkään pelkästään mehiläishoitoon, mutta koska kalastus ja kala-asiat ovat aina olleet elämässämme mukana, päädyimme valmistamaan särkikaloista Järki Särki- tuotteita. Koska särki on niin hyvä kala ja hommassa on ollut paljon järkeä, on kalapuoli kasvanut enemmän kuin arvasimmekaan.

Mehiläis- ja kalatyöt on saatu hoidettua, koska työhuiput ajoittuvat eri vuodenaikoihin. Kalasesonki ajoittuu kylmän veden aikaan ja mehiläisiä hoidetaan kesäkautena.

Herkulliset Järki Särki kalasäilykkeet

Luomutilalla kasvaa omenapuita, raparperia ja valkosipulia

Kotimainen raparperi
Luomuomenia puussa

Mehiläisen vuosi

Mehiläishoitokausi alkaa keväällä huhtikuussa, jolloin tarkistamme talven jäljiltä mehiläispesien kunnon sekä ruokavarat ja samalla puhdistamme pesien pohjat.

 Kesällä käymme hoitamassa jokaista mehiläispesää noin yhdeksän päivän välein. Yhdyskunnan kasvun myötä annamme mehiläisille lisää tilaa lisäämällä laatikoita pesän päälle. Joka kerta tarkkailemme myös mehiläisten parveiluaikeita. Jos näemme, että mehiläiset aikovat parveilla, hillitsemme niiden karkailuhalut jakamalla pesän kahteen osaan, aivan kuten mehiläiset haluavatkin.

Yritämme estää karhujen aiheuttamat tuhot aitaamalla tarhat sähköaidoilla. Yleensä karhut kunnioittavat sähköaitaa, mutta fiksuina eläiminä ne keksivät myös konstit aidan ohittamiseen.

 Keskikesällä kasvatamme uusia kuningattaria, joita myymme myös toisille mehiläistarhaajille. Heinäkuun lopulla alkaa hunajasadon korjuu ja hunajan linkous.

 Elokuussa sadonkorjuun jälkeen alamme valmistella pesiä talvea varten ja annamme niille lisäravinnoksi luomusokerista valmistettua ruokaa, jotta ne selviävät pitkästä talvikaudesta varmasti hengissä. Talvivalmistelut kestävät marraskuulle saakka.

 Viimeiseksi laitamme pesien lentoaukkoihin verkot, jotka estävät pienten jyrsijöiden pääsyn sisälle mehiläispesään talven aikana.

 Sydäntalvella pakkaamme ja markkinoimme hunajaa ja kevättalvella valmistaudummekin jo seuraavaan kesään rakentamalla ja kunnostamalla kalustoa. Huhtikuulla vuodenkierto alkaakin taas uudelleen.