Usein kysyttyä

Mielihyvin-hunaja on loistavaa ja erinomaista. Siitä kiitos! Mutta miten se säilyy valuvana?

Vaivaamme hunajaa hitaasti ja huolellisesti sen luonnollisen kiteytymisen aikana, jolloin rakenteesta tulee pehmeää ja suussa sulavaa. Hienokiteisyys tuo hunajaan kauniin helmenhohtoisen vaalean värin. Mielihyvin-hunaja pysyy pehmeänä ja notkeana aina parasta ennen -päivään saakka eikä se kovetu pakkauksessa. Mielihyvin-hunajassa on tallella kaikki hunajan hyvät ominaisuudet, koska sitä ei kuumenneta juoksevaksi.

Haluaisin tietää onko tuottamaanne hunajaa kuumennettu?

Mielihyvin- hunajaa ei lämpökäsitellä noin + 40 astetta lämpimämmäksi. Linkoamme hunajan elokuussa ja varastoimme sen tynnyreihin. Pakkaamme hunajaa kuluttajapakkauksiin ympäri vuoden ja silloin hunajaa on lämmitettävä jonkin verran, jotta saamme sen siivilöityä vahamuruista. Siivilöinnin jälkeen hunajan annetaan kiteytyä säiliössä, jossa sitä sekoitetaan useita kertoja päivässä. Tämä vaivaaminen saa aikaan sen, että hunajamme on valuvaa ja pehmeää, eikä se kovetu enää.

 Hunajaa lämpökäsitellään tai kuumennetaan yleensä silloin kun halutaan sen säilyvän mahdollisimman pitkään juoksevana, läpikuultavana ja kirkkaana, tällöin hunaja kuumennetaan noin 75 asteeseen. Tällaisella juoksevalla hunajalla on omat ystävänsä, mutta me olemme valinneet hunajalle hellävaraisemman käsittelytavan.

Kaupan hyllyllä nämä hunajat erottaa siitä, että ne ovat läpikuultavan kirkkaita, siirappimaisia.

Tuubihunaja on tosi kätevä ja hunaja erittäin hyvää, mutta hunaja valuu korkkiin, mikä avuksi?

Puristettavan tuubin suuaukossa ei ole varsinaista lukkoa eli hunaja valuu tuubista ulos itsekseen, jos korkki jää vähänkin raolleen. Tässä tapauksessa korkki on jäänyt jossain vaiheessa vaillinaisesti kiinni kierretyksi tai se ei ole ollut kunnolla kierteillään, jolloin hunaja on valunut ja sotkenut korkin. Tuubi pitäisikin käytön jälkeen kääntää ylöspäin ja kiertää korkki kunnolla kiinni ennen sen laittamista pöydälle alassuin.

Olemme tehneet opastusvideon hunajatuubin käytöstä, se löytyy täältä

https://www.youtube.com/watch?v=qDF0i-B0LyE

 

Mistä Mielihyvin-hunajaa voi ostaa?

Mielihyvin- hunajaa löytyy miltei kaikista isommista K- ja S-kaupoista, Ruohonjuuren myymälöistä ja monista luomu- ja lähiruokakaupoista. Jos tuotteita ei ole valikoimissa, esitä toive kauppiallae tuotteiden saamisesta valikoimiin.

Miksi käytätte muovituubia luomuhunajan pakkaamiseen?

Puristettava tuubipakkaus on erittäin kätevä ja näppärä pakkaus. Tuubista on helppo annostella hunajaa esimerkiksi maustamattoman jogurtin, marjojen tai herkkujuuston päälle. Tämän vuoksi asiakkaat pitävät siitä erittäin paljon ja siksi pakkaamme tuubiin. Aiomme kuitenkin vaihtaa muovimateriaalin biopohjaiseen muoviin heti kun se on mahdollista. Olisimme jo vaihtaneet uusien Mielihyvin- tuubien materiaalin biopohjaiseksi sokeriruosta valmistetuksi muoviksi, mutta valitettavasti pakkaustoimittajamme ei voinut vielä taata tämän materiaalin sopivuutta elintarvikkeille.

Onko Mielihyvin- hunaja 100% hunajaa ilman mitään muita ainesosia?

Hunaja on mehiläisten kasvien medestä keräämä ja valmistama luonnontuote, johon ei ole lisätty eikä siitä ole poistettu mitään aineita. Mielihyvin- hunaja on sataprosenttinen luonnon tuote.

Miksi hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille?

Hunaja on kuumentamatonta elävää ravintoa, joten siinä saattaa esiintyä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Näitä itiöitä tavataan suhteellisen yleisesti esimerkiksi maaperässä, vesistöissä ja pölyssä. Sen myötä itiöitä on satunnaisesti myös esimerkiksi hunajassa, yrteissä ja vihanneksissa.

 

Imeväisikäisillä lapsilla ruoansulatuskanavaan päässeet itiöt voivat aiheuttaa sairastumisen, koska ruoansulatuskanavan ja suoliston normaalifloora ei ole vielä kehittynyt. Tästä syystä hunajapakkauksissa on varoitusmerkintä: Vain yli 1-vuotiaille.

 

Yli vuoden ikäisille lapsille ja aikuisille Clostridium botulinum bakteerin itiöt ovat vaarattomia ja he voivat käyttää hunajaa makeutusaineena päivittäin. Myös raskaana oleva nainen tai imettävä äiti voi huoletta käyttää hunajaa, sillä mahdolliset itiöt eivät kulkeudu äidin tai äidinmaidon kautta lapseen.

 

Miksi pölyttäjät ovat niin tärkeitä?

Mehiläiset, kimalaiset ja monet muut hyönteiset ovat elintärkeitä ruuantuotannon apureita. Pölyttäjien elinoloja parantamalla meistä jokainen voi vaikuttaa niiden hyvinvointiin. Mitä monimuotoisempi ympäristö on, sitä enemmän se tarjoaa sekä pesäpaikkoja että ravintoa pölyttäjille.

Erityisesti alkukevät ja syyskesä ovat pölyttäjille kriittisiä aikoja ja siksi näihin aikoihin kukkivat kasvit ovat pölyttäjille parhaimpia.
Pajut erityisesti esimerkiksi kauniiksi suureksi puuksi kasvava raita on puu, jonka jokainen pörriäinen istuttaisi. Pienemmätkin pajut ovat pölyttäjille mahtavia kasveja, mutta monet niistä ränsistyvät vuosien kuluessa ja niitä pitää leikata alas välillä. Pölyttäjille suotuisia kasveja on paljon, tärkeintä lienee se, että monenlaisia kasveja puita ja pensaita on ylipäätään kasvamassa, lyhyeksi leikattu nurmikenttä on autiomaa pölyttäjille.